Gyakorlati tanácsok a mindennapokra

A maszk legfontosabb tulajdonsága, hogy segít lassítani a baktériumok és vírusok terjedését, így a fertőzés lelassítása érdekében tették kötelezővé viselését. A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. Tüsszentés és köhögés esetén az arcot takarni ezért fontos, hogy olyan modellt válasszunk, amely szorosan zárja az orr és száj környékét. . Viselése csökkenti arc kézzel történő érintését, így emlékeztetve, hogy ne is nyúljon oda szennyezett kézzel. 


Miért hasznos a maszkviselés?

Manapság maszkot viselni legalább annyira hétköznapi, megszokott dolog, mint cipőt vagy ruhát. A távol-keleti országokban már hosszú évek óta bevett szokás a maszkok és védőfelszerelések használata járványmentes időszakban is.

A Koronavírus elterjedésével teljesen a mindennapunk részévé vált, akárcsak a rendszeres kézmosás és a távolságtartás. A jelenlegi járványügyi helyzetben mindenki potenciális fertőzésforrás, egészen addig, amíg be nem bizonyosodik róla, hogy nem az. Ezért fontos hogy a társadalom kollektíven védekezzen és viseljen mindig tiszta védőfelszerelést.


Így használja helyesen:

 • Viseléskor figyeljük, hogy a maszk a szájat és az orrot is takarja
 • alaposan mossunk meg vagy fertőtlenítsük kezeinket
 • kerülje el a maszk megérintését, füleinél fogja meg azt
 • amennyiben már nem használja, elkoszolódott vagy átnedvesedett azonnal dobja ki
 • a maszk levétele előtt és után is alaposan tisztítsuk meg kezeineket
 • Ha egyszer felvettük, kívülről ne igazgassuk a maszkot. Amennyiben a külső felszínéhez hozzányúltunk, mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet.

Ismerje meg közelebbről a maszkok különböző típusait!

A vírusok és betegségek elleni eddigi legjobb védekezés a maszkviselés. Nem mindegy azonban milyen maszkot viselünk és hogyan!

Három féle szájmaszk típust különböztetünk meg:

 • mosható anyagmaszk
 • egyszer használatos egészségügyi szájmaszk
 • hermetikusan záródó légzőmaszkok


Mosható anyagmaszk

Általában színes anyagból készül, már-már a divat részévé vált. Előszőr az ázsiai kultúrákból érkező embereken lehetett látni, akik ezt alapvetően a légszennyezés elleni védekezésre használják. Többször használható, napi tisztítása fertőtlenítése javasolt.

Egyszer használatos egészségügyi szájmaszk

Téglalap alakú, papírból papírból vagy más növényi rostból készülnek, és arra tervezték őket, hogy egyetlen használat után a szemétbe dobjuk. Általában 3 rétegű. Oldalt gumiakasztóval rögzített. Nevéből adódóan főként egészségügyi dolgozók, orvosok használják arra, hogy arcukat eltakarva a pácienst megközelítve semmilyen kórokozó ne jusson általuk a szervezetébe. Általában baktérium szűrési képessége 98%. Megkülönböztetünk normál és sebészeti típust, ami eltér formára, de funkciója azonos.

Többször használatos, eldobható légzésvédő

Anyagát tekintve többrétegű szövetpapír, belül fém merevítővel. Többféle típusa van, mind gumi fejpánttal rögzíthető. Általában fehér színű. Szabvány és kategória jó esetben fel van rajta tüntetve.

Hatalmas előnyük, hogy szűrik a belélegzett levegőt is, így feladata védeni viselőjét a levegőben található szennyeződésektől. Több féle típusa létezik, egy-egy fajtája már képes a vírusok apró részecskéinek kiszűrésére is.

Megkülönböztetünk szelepes és szelep nélküli fajtákat és akad köztük olyan, amely mosható is. Ezek a szelepek csak kilégzést segítik, egyéb hatékonysággal nem bírnak. Jelzéssel különböztetjük meg, hányszor használható:

 • "R": reusable, újra használható
 • "NR" non reusable, nem újra használható

Az európai szabvány három FFP (Face Filtering Piece) kategóriát különböztet meg, az alapján, hogy a maszk hány százalékát szűri ki a levegőben lebegő részecskéket. Mindhárom típust a funkciója alapján, másra használunk.

 • FFP1: nem mérgező por, és lebegő szemcsék ellen használjuk. Nem szűrik ki nagy hatásfokkal az aeroszolokat, nem arra van kitalálva, megakadályozza a nagyobb cseppek átjutását.
 • FFP2: Képes megszűrni a levegőben lebegő részecskék 95%-át, így a vírusokat tartalmazó cseppeket is.
 • FFP3: Képes megszűrni az aeroszol, levegőben lebegő részecskék 98-99%-át, így a vírusokat, sőt még a radioaktív részecskéket is kiszűri.

Védekezzen tudatosan!

Adja le rendelését most!

Kérjük, adja meg adataid és a lehető leghamarabb felvesszük Önnel a kapcsolatot.